tiistaina, lokakuuta 30, 2007

Arkeamme

Tassa on koulun piha, josta kuljemme aina ohi matkalla paivakotiin. Videosta tuli vahan liian pitka ja iso, mutta en osannut leikata sita lyhemmaksi. Se on kuvattu digikameralla.
Koululapset ovat usein ulkona ja seisovat jarjestyksessa ja harjoittelevat jotain laululeikkia tai asento-lepo -harjoituksia. Sellaisia muuten tekivat viereisen paivakodinkin lapset, ei siis sen jossa Ilma kay. Siina oli kai 40 kolmivuotiasta kuuden jonoissa, jonot riveina. Portin ulkopuolella on aina joitain aikuisia katsomassa, isovanhempia tai joku aiti vauva selassa tai keta lie, muuten vain kiinnostuneita.
Ilmalla menee paivakodissa hyvin, han on jopa nukkunut hyvin siella muiden lasten kanssa, ehka siksikin kun youni on ollut kai vahan liian lyhyt. Ja jopa syonyt hyvin! Paitsi tanaan, kun oli tofua ja jotain vihreaa salaatintapaista, joka Ilman mukaan oli vakevaa. Ilma osaa sanoa kiinaksi jo paivaa/hei, hei hei, ja toistaa hyvin toisten perassa lauseita, joiden merkityksia arvailee. Esimerkiksi "Katso, opettaja" tai "haluan juoda". Han aantaa hyvin. Kun olin tanaan katsomassa, Ilma kylla ei jaksanut oikein seurata, mita milloinkin oli leikissa tehtava, mutta ohjaajan mukaan han leikkii hyvin. Ehka sitten paremmin silloin, kun lapset leikkivat itsekseen ilman ohjausta.
Ilma herattaa ihastusta Nii haollaan ja Tsai tsieenillaan. Mina tunnen itseni ihan tolvanaksi, kun en ymmarra ruokaa ostaessani edes lukusanoja, edes kiinalaisten paljon kayttamina kasimerkkeina. Kuin joku amerikkalaisturisti. Olenhan ollut taalla jo puolitoista viikkoa.
Koetamme molemmat ihan vahitellen maistella myos vakevia ruokia. Aste-ero on tietysti valtava verrattuna takalaisiin. Ruokavaliomme on ollut tallainen: Aluksi ihastuimme perunakakkuihin, litteisiin perunaraasteesta rasvassa paistettuihin kakkuihin, koska ne ovat perunaa ja chilittomia ja kotoisia. Nyt olemme loytaneet ne pelmeenintapaiset, joita kaymme syomassa kotimme lahella vakiopaikassamme. Itse pelmeenit eivat ole yhtaan vakevia, mutta syojalle annetaan pieni kuppi, johon itse kaadetaan maun mukaan mausteita, mina kaadan vain jonkinlaista etikkalienta pullosta, sekaan panen valista pikkupisaran chilimossoa. Juotavaa ei taalla tilata siina mielessa kuin meilla, vaan kuuma kuppi lienta rinnalle, ja se ei minusta vie janoa, eika Ilmasta, se on vahan suolaista siihen tarkoitukseen.
Teen vahan ruokaa kotonakin. Aamuisin teen puuroa, joko kaura- (vai ohra-?)hiutaleista tai hirssinjyvista, joita molempia voi ostaa laarista vastapaisesta kaupasta. Tosin kaupan lattialla on vakiona joku kuollut tai puolikuollut jattitorakka. Muualla en ole kylla sellaisia nahnyt. Sen saman kaupan tadit aina kiusaavat Ilmaa, haluavat ottaa syliin ja leikkia. Mutta kaupan edessa on seka lentokone etta pupu, jotka alkavat yhdesta yuanista keinua ja soittaa musiikkia.
Minulla on nyt tyohuone suurinpiirtein kunnossa Nordicassa, mutta en ole oikeastaan tyoskennellyt siella viela yhtaan. Raakapeitoista olen saanut selville, etta ne ovat puuvillaa, ja niita myydaan vetoketjullisen paallisen, tavallaan pussilakanan kanssa. Siis ne ovat peittoja, joissa vain ei ole paalliskangasta, pelkka puuvillaharso paalla. Ostin sellaisesta kaupasta Ilmalle pienen tyynyn, jonka paallinen on myos vetoketjullinen, ja paallisen sisalla on pelkkaa tekokuituvanua. Ostimme tyynyliinakankaaksi Ilman valitseman keltaisen koirakankaan, mutta pesin sen muiden uusien kankaiden kanssa, joista lahti varia, niin etta siita tuli ruskea koirakangas.
Olen siis ostanut kuitenkin joitakin kankaita kangasparatiisista, ja saanut joitakin mallipaloja. Kangasparatiisi on iso alue taynna kankaiden tukkumyyjia, jotka myyvat myos pienia maaria. Siella meni ihan paa pyoralle, niin paljon erilaisia kankaita, etta oli vaikea paatella niista, mita tarvitsisin ja voisin kayttaa. Tekokuitua, puuvillaa, silkkia, sekoitteita. Vertaan monessa kiinalaisia tutumpiin venalaisiin, kummatkaan eivat aina tee eroa oikeiden materiaalien ja tekokuitukopioiden valilla. Jotkut kankaat ovat kuulemma puuvillaa, ja ihmetellessani ne ovat tekokuidusta tehtya puuvillaa. Sama koskee villaa. Onneksi minulla oli Tian Yao mukana tulkkina.