tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Mera bilder från resan till Yuan Yuang i södra Yunnan

These pictures are taken by Eta Hedman and Hans Erik Karlsson if nothing else is indicated.
Fran en stad som vi besokte pa vagen till Yuan Yuang. Den var mycket finare an Kunming, sadant har gammalt ser man inte i Kunming. Gatorna var täckta med stora stenar. K.O.Nåt slags port. K.O.Restauranger hade sådana fina dörrar som stängs för natten. K.O.Apoteket. K.O.Skosortiment. K.O.Hattsortiment. K.O.Sådana här hus var typiska från gamla tider, huset är bygt runt en liten innergård och ofta med balkonger. K.O.K.O.Köket, med ljus från hålet högt i taket. K.O.Fran dai-byn, hon som gav sot rissoppa at Ilma. Dai ar slaktingar till thai i Thailand. Forsta kvallen at vi vid hot springs, Ilma stirrar missnojd pa bambularvarna. For Jonathan, till hoger, var de daremot en delikatess.
Pa vagen till bergen besokte vi aven den har byn dar vi betalade in som turister for att fa titta pa och vi fick ocksa en guide med. Det var ganska fint med innegårdar och smala gränder, hönor i korgar och träsnitt. I.O.
K.O. Pojkarna anvande skateboarden som en pulka.
Tjuren lastades med ved precis inom porten, det ar inte sa latt att stanna var som halst da vagen sluttar.
Den har byn var den forsta framme pa bergen, det bor hani-folk dar. Ett fint hani-par, deras icke-sa-fin son och hans dotter.Grisar pa bygatan. Toaletten i byn ar gemensam och ser ut sa har. Herrarnas sida ar bakom vaggen.
Och under halen gick han dar svinen. Har kommer toalettkloaken mellan tva risfaltar och sen fortsatter den nedat berget.
Husen var ofta primitiva.
Kaarina och Ilma pa berget. Svenska tjejer pa berget. Har ser man hur hogt vi var. Vart hotell lag i narheten, det sag ut som en palats och Ilma och jag hade en fin dubbelsang med tak och vita gardiner. Hotellet var forut boende till den lokala maktiga feodalherren och senare -frun som hade en lang trappa fran byn upp till huset, var tredje trappa var bredare for att alla skulle buga sig var tredje steg.Byarna vid hotellet var egentligen tva, en yi- och en hani-by, en till hoger och en till vanster fran hotellet. Var guide Jonathan sa att yi-folk ar mycket oppnare. De kom och dansade for oss, och svenskarna sjong om Guden at dem, och da dansade alla tillsammans. Risfaltar pa bergsluttningen. Folk som bor har har inte viljat bo har utan de har forlurat nagra kamper for flera hundra ar sen och varit tvungna att flytta hit. Odlingen pa bergen kraver mycket hart arbete.
Vattenbufflar pa vagen.
Yi-byn dar vi at middag pa taket av ett hus. Se molnen under byn. Det blev sa att vi gaster satte i ett bord och lokala och kineser i det andra bordet. I det andra bordet hallde dom ofta hembrant sprit till glaserna och stamningen var glad och entusiastisk. Deras satt att halla sma hogtidliga tal vid glasen tackande och arande alla narvarande pa sin tur paminde mig om resan till Mariland(ungefar i mitten pa kartan), till vara finskugriska slaktingar maris som bor i staten Ryssland, vid Volgabukten. Maris drack nog mycket mera, tills de slucknade. Men atmosfaren var liknande, bara mera civiliserad.Medan vi åt höll en familj på att bygga ett nytt hus åt sig ovanpå oss med släktingar och vänner. Kvinnorna hämtade sand nedanför oss och bar den upp till taket i stora korgar i sina ryggar. Männen stod på taket och blandade och bredde ut betongen till taket. De här kvinnorna hade underbara färggranna broderade kläder pa sig, med hängande dukar pa sina rumpor. Detta var vanligt, kvinnorna verkade göra grovarbetet i andra ställen ocksa, och förresten många andra saker lika väl. Männen kanske rökte en vattenpipa under tiden. Köket och hela huset ar mörkt. Röket kommer in och atmosfären är som i en härlig finsk rökbastu. Eller en gammal finsk stuga.
Sista dagen åt vi i en sån här restaurang i vitnamesisk stil. Då kändes det för mycket för mig som var sjuk, igen nya konstiga maträtter i en kall främmande doftande omgivning.
Ilma ber sjungande vid matbordet. Inte i början som de andra utan senare då andra åt - Ilma åt nästan ingenting. På hemresan besökte vi en lång gråtta med drakbåt. Ilma tyckte det var skrämmande.

Ei kommentteja: