keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Kiinalainen ruuhka

Jouduin kangasmarkkina-alueella ruuhkaan. Se koostui melkein pelkastaan ihmisista, tosin mukana oli myos yksi auto (joka ehka aiheutti lopullisen ahtauden) ja pari pyoraa. Kukaan ei voinut liikkua mihinkaan pain. En pystynyt ottamaan siita kuvaa, koska pitelin ostamaani isoa nyyttia paani paalla. Vahitellen, vahitellen, joku paasi vahan jostain kaukaa liikahtamaan, joku hanen takanaan paasi myos liikahtamaan, jne. Se nauratti minua kylla sisimmassani, koska se kuvitti niin hassusti kasitystani Kiinan vaenpaljoudesta. Vaikka olinkin ihan hataantynyt, koska tiesin Ilman olevan jo huolissaan, miksen tule hakemaan hanta paivakodista.

Uimapuku

Tian Yao kay uimahallissa uimassa, ja ehdotin etta mennaan yhdessa. Sanoin etta minulla on bikinit mukana. Han sanoi: Ohhoh, no ehka se onnistuu. Jos pysyttelet enimmakseen veden alla. Tai sitten ihmiset kauheasti tuijottavat, jos kestat sen. Ajattelin, etta kylla ne muutenkin tuijottavat. Myohemmin ostin kuitenkin markkina-alueelta uimapuvun kokeilematta sita, koska siihen ei ollut mahdollisuutta, ja koska se ei maksanut niin kovin paljoa. Taalla myydaan kylla kaksiosaisiakin, mutta niissa on alaosa enemman hameennakoinen, peittava, ja ylaosa on kuin toppi. No, valitsin valitettavasti yksiosaisen, vaikka pelkasinkin sen olevan liian pieni. Venyttelin sita edessani niin etta se naytti suunnilleen ylettyvan, ja myyja sanoi taman M-koon olevan minulle sopivan. Kotona koetin paalle, ja se pingottuu selasta suoraksi koska on tietysti liian lyhyt. Kylla se jotenkin mahtuu mutta ei kylla niin kuin pitaisi. Huomasin etta se onkin kokoa XL. Tajusin silloin vasta, etta kaksiosainen hamelaitehan ei olisi voinut olla liian lyhyt.

Annika ja Agneta kavivat lomailemassa Hainanin saarella, jota kutsutaan Kiinan Havaijiksi. He kertoivat kiinalaisten rantaelamasta. Bikineita ei ollut kellaan kiinalaisella. Pariskunnat kavelivat rannalla kasi kadessa matchaavissa havaiji-paita-sortsi-pukeissa, molemmilla saman variset. Aikuiset istuivat hiekalla ja tekivat keskittyneina hiekkalinnoja. En tieda, kavivatko uimassa myos. Suuri osa Annikan ja Agnetan hotellin vieraista oli venalaisia, jotka taas menivat rannalle tietysti taydessa meikissa ja pyntattyina. Annika naytti huvittavia havaijipaitakuvia rannalta.

Tuuletus

Kiinalaiset pitavat aina ikkunoita auki. Henrik kylla sanoi siita mutten tajunnut silloin mita se tarkoittaa. Kauppojen etuseinathan ovat auki kadulle. Mutta myos busseissa on yleensa monta ikkunaa auki, niin etta jos on laittanut sopivasti vaatteita ulkona liikkumiseen, niin bussissa tulee kylma. Matkustajat myos avaavat ikkunoita kohdaltaan, jotta saisivat viimaa paalleen. Raittiiksi sita ilmaa kylla ei voi kutsua, sisaan tulee pikemmin pakokaasua. Jos alakerran vesitadilla ollaan kotona, on myos ovi auki, se ovi joka menee heidan ainoaan huoneeseensa.

Paivakodissakin ikkuna on usein auki, ja 'tadit' ihmettelevat minua kun tulen niin vahissa vaatteissa. Tadit ovat muuten minua nuorempia paitsi johtaja. Todella, minullakin tulisi siella kylma jos olisin heidan kanssaan siella sisalla. Ulkona on lampimampi, koska usein aurinko paistaa, ja koska siella usein ollaan liikkeessa. Mutta takalaisesta paivakodista ollaan vahan ulkona, luulisin etta tunti-puolitoista paivassa. Se harmittaa minua. Jos tatien mielesta on kylma, kuten silloin kun oli varmaan +10, ei menna ulos ollenkaan.

Kiinalaisilla on siis paljon vaatteita paalla, ja ulko- ja sisatiloilla ei ole niin paljon eroa kuin taalla. Mitenkohan on pohjoisempana Kiinassa? Mahtaa siella olla kylma nyt, jos heillakin on ovet ja ikkunat auki. Tama paikka taalla on tosi lempea ilmastoltaan. Kunmingia sanotaan ikuisen kevaan kaupungiksi. Kun on aurinkoinen saa, mita on usein, on nytkin joulukuussa vajaa kaksikymmenta astetta paivalla auringossa. Kesalla taas ei tule kovin kuuma, koska ollaan vuoristossa. Jonathan, britti joka asui taalla kolme vuotta, sanoi, etta se mika taalla on eniten muuttunut on saa. Heidan muuttaessaan tanne nelja vuotta sitten oli melkein aina sininen taivas. Nyt on ollut valilla ihan pilvista ja viileaa. Kuulemma pelkastaan Kunmingin kaupungissa rekisteroidaan tuhat uutta autoa viikossa.

Tapasin Nordican joulumarkkinoilla suomalaisen naisen, joka oli asunut pitkaan Kiinassa. Han oli perheineen muuttanut Kunmingiin juuri paremman hengitysilman vuoksi. Alussa kun mina tulin tanne, pidin ikuisen kevaan juttua tosi ihmeellisena propagandana, kun minusta taalla oli kevaasta poly, ja muilta osin harmaata ja koleaa. Tuo mm. Shanghaissa asunut suomalainen vakuutti, etta taalla on todella hyva ilma verrattuna moniin muihin suurempiin kaupunkeihein. Han oli muuttamassa nyt yhtakkia takaisin Suomeen, koska oli eronnut miehestaan, ja koska tytar on menossa ensi syksyna kouluun, mihin han ei katsonut heilla olevan enaa taalla varaa. Kaupungin halvimmassa kansainvalisessa koulussa maksaa lukukausi 7000 euroa.

Uskovaiset

Menin Nordicassa ruotsalaisten opiskelijoiden kanssa luennolle, jossa tanskalais-brittilainen pariskunta kertoi tyostaan prostituoitujen ja koyhien parissa. Tajusin yhtakkia, etta melkein koko se lansimaalainen porukka jonka lahella pyorin on tekemassa taalla kristillista lahetystyota. Miksi sita ei niin ole mainostettu on ehka se ettei se ihan laillista ole. Mutta mina jarkytyin kun en ollut ollenkaan tajunnut keiden kanssa olen tekemisissa. Menin luennolle kambodjalaisen Chathin kanssa, joka lahti sielta aika nopeasti. Han oli kauhuissaan siita, miten nuo lansimaalaiset tulevat tanne olemaan oikeassa. Kambodjassa ollaan budisteja. En minakaan ole tottunut rukouksia supattaviin ja julistaviin evankelisiin, viela vahemman ruotsalaisiin sellaisiin.

Kambodzalaiset

eli kamputsealaiset, ne kaksi taiteilijaa jotka ovat taalla myos residenssissa, ovat asuneet yksitoistavuotiaista saakka Yhdysvalloissa maanpaossa. He ovat nahneet sodan ja kansanmurhan ja menettaneet perheensa. He ovat muuttaneet takaisin Kambodzaan, Sophiap kuusi vuotta ja Chath nelja vuotta sitten. Sophiap asuu Phnom Penhissa ja solmii rottinkia veistoksiksi. Han sanoi sen olevan pieni kaupunki, jossa katuja ei ole asfaltoitu, niin etta poly lentaa. Jos joku haluaa loytaa nykytaiteilijoita Kambodzasta, han loytaa kylla Sophiapin. Han pystyy nykyaan elamaan taiteilijan tyollaan, ja maksamaan jopa palkkaa apulaiselle, joka tekee yksitoikkoisimman tyon. Hanella on Taimaassa galleristi. Sophiap vain tyoskentelee koko ajan.

Chath tuli tanne USA:n itarannikolta, missa han on ollut poimimassa hedelmia tutulla maatilalla. Han tekee liikuttavia pienia maalauksia ihmisista, muotokuvia, ja kirjoittaa runoja. Chath ei ole niin kiinnostunut tyoskentelysta, hanta kiinnostaa myos matkustelu.

Kambodzalaisten ei tarvitse maksaa residenssista, koska he tulevat kehitysmaasta. Sellaisille on oma ohjelma Nordicassa. He eivat myoskaan maksa galleriasta vuokraa, niin kuin mina.

Ei kommentteja: