keskiviikkona, tammikuuta 09, 2008

Ao Lan

Opettelimme tanaan kalligrafian alkeisvetoja ja Lifen antoi minulle tuon nimen, Ao Lan. En ollut tyytyvainen Ka Li Na -mahdollisuuden merkitykseen: kaunis ja pehmea, tyylikas rekka. Niinpa Lifen otti Suomesta, Fen Lanista, loppuosan Lan, joka merkitsee Orkideaa, ja aluksi pani Ormiota muistuttavan Ao, joka merkitsee loputonta universumia salaisuuksineen tai jotain sinne pain. Minusta se kuulosti paremmalta. Sitten han kirjoitti minulle sen kalligrafialla, ja koetin tehda perassa.
Kalligrafiaa opettelemme siksi kun kiinalaisen maalauksen alku on siina. Taalla opiskellaan taidekoulussa muistaakseni ensimmainen vuosi pelkkaa kalligrafiaa.
Lifen osaa hyvin opettaa. Touhu on minusta kylla aika omituista; miksi se on niin ihmeen tarkkaa, milta jokainen veto nayttaa? Pensselinvedon alku piilotetaan, niin etta periaatteessa mennaan ensin pikkuisen matkaa painvastaiseen suuntaan ennen kaantymista varsinaiseen suuntaan, niin ettei pensselin terava karki jata itsensanakoista alkua. Sama vedon lopussa. Ja perusvedot ovat aina samat periaatteessa, vaikka niita varioidaan. Aina samaan suuntaan ja samassa jarjestyksessa ja mita kaikkea ihmetta. Vahemmallakin paasisi, tuntuu. Joka tapauksessa olen nyt tutustumassa vahan siihen, miten ne oikein suhtautuvat maailmaan, kiinalaiset.
Sain toisen idean piirustusnayttelyyn. Kun niita vetoja joutuu niin kauheasti harjoittelemaan, voisi olla hienon nakoinen tapettirulla joka on taynna kiinalaisen pisteen harjoittelua.
Viuhkaideasta ajattelin etta kun en tietenkaan osaa tehda mitaan 'oikein' kiinalaisesti, piirtaisin valmiille paperiviuhkalle jotain ei-kiinalaista, vain kiinalaisella otteella sivellinta pitaen. Tai ehka tayttaisin sen (kiinalaisilla) veden kuvioilla. Claire osti pari ohjekirjasta tanaan, toisessa neuvotaan, miten maalataan orkideoja, toisessa maisemaa. Maisemakirjassa on esimerkkeja eri tyyleista maalata vetta, kivea, kukkia, puita, pilvia yms. Ne ovat kaikki tiettyja tapoja joita sitten kopioidaan. Kaikki kopioidaan. Niin kuin Claire sanoi - han on opiskellut kiinalaista maalausta ennenkin - kiinalainen maalaus on lansimaalaisen vastakohta. Meilla kun yleensa halutaan ilmaista jotain henkilokohtaista, itse luoda. Lifen sanoi, etta monet kiinalaiset taideopiskelijat kopioivat koko opintojensa ajan, ja kopioivat lopputyokseenkin. Nykyaan tosin useampi haluaa tehda myos jotain omaa jo kouluaikana.

Ei kommentteja: