keskiviikkona, tammikuuta 30, 2008

Nyarsfesten narmar sig.

Det ar sista dagen imorgon pa dagiset, da ska det vara stangt for over en manad. Det betyder en manadslang dygnetrunt samlevnad med Ilma, och det blir gral forr eller senare. Vet inte an vad vi ska gora, ingenting speciellt tror jag. Jag maste forsoka teckna (eller mala) for Huutos teckningsutstallning i Lahtis. Vi maste skaffa matvaror till lagenheten for de nagra dagarna som affarerna ska vara stangda. Och fran studion kan vi inte heller ga ut over gatan och ata antar jag. Det blir val ganska tomt och tyst pa gatorna nasta vecka.

Om ni har last om snostormarna har runtomkring sa det ar just runtomkring, inte i Kunming for har skiner solen som vanligt. Igar var det sista skoldagen och nu finns det flera barn pa gatorna och pa kvallarna smaller dom nanting som de brukar val smalla mest under de kommande viktiga dagarna. I centrum fanns det folk som handlar nya klader och telefoner innan nyaret.

Det kan handa att Luo Fei eller Tian Yao fran Nordica bjuder oss in till nan middag under nyaret, samma med Dorothy som vantar spand pa sin svarmor att komma pa en lang besok med sin syster - forra gangen slutade det med att Dorothy akte ivag till sina foraldrar pa Taiwan. Men vi ar inte att omka sasom de tror, for oss ar det ju ingen familjefest. Det ar bara nat som vi askadar.
For dem ar det en viktig familjefest. Forsta dagen, kvallen innan sasom pa julaftonen for oss, ska de ata med hela familjen eller slakten det mormor har lagat, nyarsdagen ska de ut och besoka andra slaktingar, och den andra nyarsdagen skulle familjens bortgifta dottrar komma till sitt gamla hem och spendera den dagen dar.


Nordica ar ocksa stangd for tva veckor, alltsa min utstallning. Inte att nagon skulle komma och titta pa den heller.
Har ar bilder pa Ilma som var sjuk och tittade pa Nicke Nyfiken gang pa gang da Claire hade kopt den at henne.
Och en massa medicin som hon fick, antibioter och paracetamol.
Ilma missnojd pa pelmen- eller dumplingstallet, hennes favorit annars.

Ei kommentteja: