keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Paivityksia

Hengitysvaikeudet

loppuivat kahdessa viikossa, kun kai sopeuduin tahan polyyn ja pakokaasuun, jossa nyt elamme. Laulaja Mariannella oli ihan sama ongelma kuin minulla alussa, alkoi yskittaa. Taksikuskin avonainen ikkuna tai muuten vain enempi liikenne alkaa yskittaa. Marianne tuli tanne vain kymmeneksi paivaksi, ja viidentena hanen oli laulettava konsertissa. Se meni ihan hyvin. Han on ollut taalla monta kertaa, mutta talla kertaa han sanoi arsytyksen olleen pahemman kuin ennen. Nykyaan minun kurkkuani kutittaa usein, ja Ilmalla on pienta nuhaa jatkuvasti, mista johtuneekaan. Ehka Suomessa olisi myos.

Kylppari:

On meilla lamminta vetta omassakin kylpparissa ja ihan riittavasti. Uskoin vain Agnetaa, joka sanoi ettei lamminta vetta saa. Olemme kayneet jo kaksi kertaa kylvyssa lillumassa, se on ylellista. Vesi nimittain lampiaa katolla auringon voimasta, mutta sen lammon tanne valuminen kestaa, niin etta on valutettava vetta kauan, ennen kuin alkaa tulla lamminta. Olen valinnut kylpypaiviksi aurinkoiset paivat, joita on nyt ollut taas pidempaan, tanaankin 22 celsiusta. Jos aurinko ei paista, ei ehka tule sita lamminta vettakaan. Enka ole huomannut viela syyta saastella vetta, lamminkaan ei loppunut vaikka valutimme isoon ammeeseen reilusti. Australiassa oli toisin, siella pyykkikonekin pesi kylmalla vedella, kun sen lammitys tulee kalliiksi, ja vetta ei saanut yhtaan turhaan valuttaa.

Lapsiluku:

Ylimaaraisesta lapsesta voi maksaa sakon, sen lisaksi, etta han-kiinalaiset saavat kaupungissa saada yhden ja vahemmistoihin kuuluvat kaksi lasta. Han-vanhemmat kaupungissa, jotka itse ovat molemmat ainoita lapsia, saavat myos saada kaksi lasta. Han-kiinalaiset maaseudulla saavat saada kaksi lasta. Naiden laillisten ja sakkolapsien lisaksi on paljon maalta kaupunkiin muuttaneita ihmisia, jotka eivat ole missaan kirjoilla, ja siis voivat saada niin monta lasta kuin heita huvittaa. Nama lapset eivat paase valtiollisiin kouluihin, vaan heidat taytyy panna yksityisiin kouluihin, jotka eivat ole niin hyvatasoisia.
Taman takia Kiinan vakilukua voi vain arvioida. Vakea laskettaessa jokaisen piirin poliisi arvelee omien kokemustensa perusteella, kuinka paljon pitaa laittaa laillisten lisaksi.

Blogspot

nakyy kuulemma Kiinassa valilla noin viikon, sitten se ei nay noin kuukauteen. Pari viikkoa sitten, kun taalla oli valtiollinen puoluekokous, minakin nain viikon verran oman blogini. Ulkomaiset toimittajat kun panivat tietonsa blogspotiin, josta heidan kotimaissaan ne sitten luettiin ja julkaistiin; siksi barrikadiin tehtiin siksi ajaksi aukko.

Ilma nukkui tanaan taas paivaunet!
Uusi tyohuoneeni:



Ompelukone ikkunan edessa, ikkunasta paistaa usein aurinko.




Ja sen ovesta katsoen nakee taman:
Ja sinne mennaan tata parveketta pitkin, vasemmalta noustaan ensin portaat, ja minun oveni on tuolla paassa.
Seinan takana ovat kambodzalaiset, joiden musiikki kylla kuuluu isoista rei'ista minullekin, mutta heilla on usein hyvaakin musiikkia. Minusta seuraavassa eli viimeisessa ateljeessa on joku juro muslimimies ja leppoisa susikoira. Paasin tanskalaisen Mariannen avulla sinne kylaan, muuten mies tuntui melkein vihamieliselta, kun se ei tervehtinyt eika ollut huomaavinaan, ja silla on sellaiset barrikadit parvekkeella, etta en paase omien ikkunoideni taakse, vaikka pesemaan niita. Muslimimies maalaa lapsia, jotka odottavat maalla vanhempiaan, jotka ovat lahteneet kaupunkiin toihin. Vanhemmat voivat jaada sinne vuosiksi, ja lapset kasvavat maalla ja odottavat.

Ei kommentteja: